Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
AVE VEGE to deser na kremie kokosowym o smaku kokosowo-migdałowym. Ma konsystencję gęstego, aksamitnego jogurtu. Pachnie bardzo zachęcająco i z pewnością zachwyci smakoszy kokosa. Jest lekko słodki, a jedząc go, można wyczuć kawałki płatków migdałów. Deser można zjeść jako wegańską alternatywę jogurtu - samodzielnie lub z owocami czy płatkami. [...]
Ziemniaczane paluszki o smaku warzywnym to wegańska propozycja przekąski na filmowy wieczór. Są chrupiące, a w smaku da się wyczuć dodane przyprawy. Można by powiedzieć, że chipsy to chipsy i wiele z popularnych marek może się pochwalić wegańską propozycją. Wystarczy, że mamy smak typu zielona cebulka, papryka itp. Czy zatem chrupki z napisem [...]
Wegańskie jogurty to wybawienie dla tych, którzy uwielbiają szybkie, orzeźwiające przekąski. Bardzo fajnie, że jest coraz większy wybór, zarówno wśród smaków, jak i bazy takiego vegangurtu. Coconut vegangurt to przekąska na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku cukru i innych smakowych składników. Jest to zatem vegangurt naturalny. Do składu nie [...]
[...] pod uwagę, że pasta ma dużo tłuszczu - olej rzepakowy i nasiona słonecznika. Będzie miało to szczególne znaczenie dla osób na redukcji. Jest za to nieco białka, dzięki zawartości białka grochowego (a także słonecznika). Pasta może być spożywana właściwie przez wszystkich, ponieważ nie zawiera glutenu, ani innych popularnych alergenów. [...]
W poszukiwaniu wegańskich słodkości natrafiłam na te czekoladowe batoniki. Ot kawałek czekolady do przekąszenia podczas spaceru albo w domu do kawy. Batonik przyciąga wzrok swoim opakowaniem. Jest estetyczne, kolorowe i po prostu ładne. Sam batonik przypomina niemałą sztabkę czekolady. Wiele tego typu produktów powstaje na bazie oleju kokosowego, [...]
Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić [...]
Kanapki może nie są najbardziej wyszukanym daniem, jednak przy czasowym niedoborze, stanowią czasami najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Pasty sprawdzają się tutaj znakomicie, bo są pożywne, nie są suche, można je zrobić samemu lub wybrać gotową ze sklepu - a wybór jest naprawdę spory. Jedną z propozycji jest Pasta z tofu z papryką i chilli z [...]
Müllerdrink Vegan to coś w rodzaju mleka smakowego. Występuje w dwóch wersjach smakowych - waniliowym i czekoladowym. Sama marka znana jest z tego typu napojów, ale stosunkowo niedawno wyszła także naprzeciw wegetarianom i weganom, wypuszczając na rynek wersję wegańską. Bazą napoju jest owies, a o smaku decydują aromaty lub kakao. Zdecydowanym [...]
Przepis na pyszne batoniki z ryżu preparowanego. Składniki: 100 g daktyli bez pestek Wrzątek do namoczenia daktyli 140 g kremu z nerkowca 50 g miodu 30 g masła 50 g ryżu preparowanego 50 g płatków migdałowych 20 g wiórków kokosowych 10 g nasion chia Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Następnie odlać wodę i [...]
Składniki: 110 g białek jaj Żółtko 30 g odżywki białkowej white choco peanut 30 g mąki pszennej 110 g ricotty 50 g mleka 50 g Frulove in jelly Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera żółtko, odżywkę, mąkę, ricittę i mleko. Dodajemy ubite białka jaj i delikatnie mieszamy do [...]
Brzoskwiniowa Fit Panna Cotta to przepyszny deser, który może się doskonale sprawdzić jako wyśmienity podwieczorek. Składniki: 300 g mleka 1.5% 50 g czekolady Nutlove Crispy Peach Łyżka żelatyny + woda Przygotowanie: Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy czekoladę Nutlove Crispy [...]
Przygotowaliśmy na Was pyszny deser z kaszy manny z pralinkami NUTLOVE. Składniki: 70 g kaszy manny 350ml mleka 100 g wody niegazowanej 40 g białej czekolady 20 g erytrytolu Przygotowanie: Wszystko gotujemy w garnku cały czas mieszając do zgęstnienia. Przelewamy do silikonowych foremek i chłodzimy w lodówce całą noc. Rano przekładamy na talerz i [...]
[...] 3,08 – 3,52 g białka na kilogram masy ciała sylwetki endomorficznej: 3,08 – 3,3 g białka na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g [...]
[...] szczytowy poziom (~5.0 mU/L), po 3 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal podwyższone, tymczasem w grupie pijącej piwo spadło prawie do wartości wyjściowych, Obraz: wpływ na glikemię różnego rodzaju węglowodanów. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The [...]
[...] mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na [...]
Bardzo wiele osób uważa, iż należy dostarczać nawet 4-5 g protein na kilogram masy ciała dziennie, gdyż rzekomo przy stosowaniu sterydów anaboliczno-androgennych to nadmiarowe białko zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]